Solved Paper of Himachal Pradesh Administrative Services 2010 - Himachal Pradesh General Knowledge

1)  Rohtang pass is located in which district? – Ans. Kullu

2)  Which river originates from Kullu district? – Ans. Beas

3)  ‘Kufri’ is located near: – Ans. Shimla

4)   El nino originates from: – Ans. West coast of South Africa

5)   Which is the highest peak in Himachal Pradesh? – Ans. Shilla (7025)

6)  Hirakund Dam-longest in the world, located in Orissa is built on which river: – Ans. Mahanadi

7)   Which state of India was earlier called “NEFA”? – Ans. Arunanchal Pradesh

8)    Shifting cultivation is associated with: – Ans. North-Eastern India

9) In India, which coast receives rainfall from North-East Monsoon? – Ans. Coromandal Coast

10) Which soil is the most suitable for the cultivation of cotton in India? – Ans. Regur Soil (Black soil)

11) Cauvery water dispute involves which states? – Ans. Tamil Nadu – Karnataka – Kerala

12) Which is the highest tea producing state of India? – Ans. Assam

13) Gir forest is associated with: – Ans. Asiatic Lions

14) In which state is Tungabhadra project of irrigation located? – Ans. Andhra Pradesh

15) Which state of India has the largest concentration of Jute Industry? – Ans. West Bengal

16) Which is the dominant form of Intra-district migration in India? – Ans. Rural India

17) Rift Valley is the landform formed by: – Ans. Faulted Structure

18) The ancient inscriptions from Himachal Pradesh are not inscribed in one of these scripts – Sharda, Brahmi, Indo – Greek and Nagri. – Ans. Indo – Greek

19)  Who among the princely chiefs from Himachal Pradesh sided with the British in 1857? – Ans. Ram Singh

20)  The history of coins goes back to: – Ans. Early Historical period

21)  Who invaded Nagarkot in 1008-09 A.D.? – Ans. Mahmud Ghazani

22)  Who is known as the ‘Pahari Gandhi’? – Ans. Baba Kanshi Ram

23) Which Indus valley civilization settlements have produced a three tier town planning? – Ans. Dholavira

24) Hiuen Tsang came to India during the reign of: – Ans. Harshvadhna (606-647 A.D.)

25) Firoz Shah Tuglak cut canal from which rivers in India? – Ans.  Ghaggar

26) Which foreign traveler helped to open Indian trade with the West? – Ans. Vasco De Gama

27) Which Muslim dominated state rejected the Muslim League during election of 1937 A.D.? – Ans. North – West Frontier Province

28) Which geographical region produced the first Urbanization? – Ans. Semi-arid zones

29) Who authored ‘Kathasaritsagar’? – Ans. Somadeva

30) Which Mughal ruler followed the inclusive policy for consolidation of his empire? – Ans. Akbar

31) Rayotwari settlement introduced in Bombay, Madras provinces was based on the Scientific Rent Theory of? – Ans. Ricardo

32) Who were tried in the Meerut Conspiracy Case? – Ans. Labour Leaders

33) Which school of Indian Art represents an admixture of foreign and Indian styles? – Ans. Gandhar Art

34) Who is called as the “Father of Modern India”? – Ans. Raja Ram Mohan Roy

35) Who established ‘Arya Samaj’ in 1875 A.D.?  – Ans. Swami Dayanand Sarswati  

36) The Nalwari fair on the shore of Gobind Sagar Lake in Bilaspur district was originally designed to arrange supply of: – Ans. Bullocks from plains

37) All India Woman’s conference was established by women themselves in which year? – Ans. 1927 A.D.

38) Cultural integration was confined: – Ans. Throughout History

39) Who founded ‘Satya Shodhak Samaj’ in 1876 A.D.? – Ans. Mahatma Jyotiba Phule

40) Which wood is used primarily for making sickles in Himachal Pradesh? – Ans. Oakwood

41) Drama during Gupta Period was mainly confined to: – Ans. Romantic comedies

42) The Akali movement began in 1920 to achieve the objective: – Ans. To eradicate corruption in Gurudwara Administration

43)  Who said “extremists of today are moderates of tomorrow”? – Ans. Lokmanya Tilak

44) Gandhi used the term ‘Himalayan blunder’ after which movement? – Ans. Rowlett Satyagraha, 1919

45) In what context was the slogan ‘do or die’ raised? – Ans. Quit India movement

46) Who said “Sitaranmayya’s defeat is my defeat”, when Pattabhi Sitaramayya was defeated by Subhash Chandra Bose in 1938 Haripura Congress session? – Ans. Mahatma Gandhi

47) Who described the Indian Civil Services as the ‘Steel frame of India’? – Ans. Lloyd George

48) The Government of India Act, 1935 was based on: – Ans. The principle of federation and parliamentary system

49)  ‘India’s last war of independence has begun……..father of our nation! In this holy war of India’s liberation we ask for your blessing and good wishes.’ Who said this in 1944? – Ans. Subhash Chandra Bose

50)  Who said “we want to destroy and get rid of a system which does no good and can do no good”? – Ans. CR Das

51) What are the causes of the launch of the Quit India Movement on August 8, 1942? – Ans. Failure of Cripps Mission, British obduracy, the growing feeling of the imminent British collapse and rising prices due to war-time shortage

52) Who was sister Nivedita? – Ans. An Irish revolutionary who later became disciple of Swami Vivekananda

53) When did seven memberd Simon commission reach India? – Ans.  February 1928

54) The first writer to use Urdu as the medium of poetic expression was – Ans. Amir Khusrau

55) BIMARU states concept includes: – Ans.  Bihar, Rajasthan, Uttar Pradesh and Madhya Pradesh

56) The RTI Act (Right to Information) was promulgated on: – Ans. October 12, 2005

57) Which article of Indian Constitution deals with fundamental duties? – Ans. Article 51A

58) Which is the highest body to approve the Five Year Plan in the country? – Ans. National Development Council (NDC)

59) When did the first linguistic state of Andhra Pradesh come into existence? – Ans. October 1, 1953

60) Who adopted the Constitution of India? – Ans. People of India

61) Who is known as father of Genetics? – Ans. George Mendel

62) Name artificial good preservatives? – Ans. Sodium Benzoate

63) Who discovered DNA? – Ans.  J. Watson & F. Crick

64) Cellulose in most abundant in: – Ans. Plants

65) Which district in Himachal Pradesh is the highest producer of Mango? – Ans. Kangra

66) H1N1 flu (Swine flu) is caused by: – Ans. Virus

67) Who invented ‘electron’? – Ans. Joseph John Thompson

68) Which tissue helps in water transport in plants? – Ans. Xylem

69) Water has a ph: – Ans. Neutral

70) Sterilization in tissues is done by: – Ans. Heat & Chemicals

71) Of Uranium, Iron, Carbon & Calcium which is the source of fuel for a nuclear reactor? – Ans. Uranium

72) Which district in Himachal Pradesh has largest area under potato production? – Ans. Shimla

73) Animals cannot photosynthesis because: – Ans. Chloroplast is absent

74) Which pulse is the richest protein source? – Ans. Soyabean

75) Which features are possessed by the desert plants? – Ans. Thick & Waxy leaves, and Spongy stem

76) Black soil is good for the growth of: – Ans. Cotton

77) Chlorophyll is green because: – Ans. It reflects green light

78) Recently which Indian origin American has shared Noble Prize in Chemistry? – Ans. V. Ramakrishna

79) ‘Green Revolution’ was possible because of: – Ans. Mexican dwarf wheat

80) Enzymes are: – Ans. Proteins

81) Of Alpha, Beta, Gamma & Delta radiations which one is the most penetrating? – Ans.  Gamma radiations

82) According to the national Sample Survey data, the poverty rate in Himachal Pradesh in 2004-05 (using the uniform recall period method) was: – Ans.  10%

83) Among Punjab, Haryana, West Bengal & Himachal Pradesh which state has the highest literacy rate in 2001? – Ans.  Himachal Pradesh

84) The largest proposed outlay in Himachal Pradesh 2009-10 Annual Plan is for: – Ans.  Social services

85) Which sector contributed the largest amount to Himachal Pradesh’s State Domestic Product in 2008-09? – Ans.   Construction

86)   The district with the lowest percentage of electrical village in Himachal Pradesh is: – Ans.  Kinnaur

87) Among China, India, Singapore and Hong Kong which had the lowest estimated investment to GDP ratio in 2009? – Ans. India

88)  The WTO Agreement on Trade Related Intellectual Property Rights (TRIPS) has required India to modify its laws dealing with: – Ans. Patents 
      
89)  At the United Nations Climate Change Conference of December 2009, a related document known as “The Danish Text” in the press had the following points: – Ans.   Limiting global temperature increases to 2° above pre industrial level, not allowing presently developing countries to emit as much carbon per capita as presently developed countries would be allowed to emit, in the emissions target projected for the year 2050.

90) Directive Principles of State Policy are enshrined under the articles: – Ans. Article 36 to Article 51

91) Under which constitution Amendment Act, four languages were added to the languages under the Eighth Schedule of the Constitution of India, thereby raising their number to 22? – Ans. Constitution (92nd amendment) Act, 2003

92) Which two countries follow China & India in the decreasing order of population? – Ans.   USA & Indonesia

93) Who used the phrase ‘Un-British’ to criticize the English colonial control of India? – Ans. Dadabhai Nairoji

94) Department of Border Management is a department of: – Ans. Ministry of Home Affairs

95) Recently, which manuscripts have been included in the UNESCO’s Memory of World Register? – Ans. Rig-Veda

96) Which Union Ministry is implementing the Biodiesel Mission (as Nodal Ministry)? – Ans. Ministry of Rural Development

97)  What is the name of the scheme which provides training and skills to women in traditional and non-traditional trades? – Ans. Swayamsidha  
           
98)  With reference to Stree Shakti Purskar, for which one is “Devi Ahilya Bai Holkar Award” given? – Ans. Administrative Skills

99)  B.K. Chaturvedi Committee dealt with: – Ans. Prize reforms in the oil sector

100) Which Union Ministry has launched the Rajiv Gandhi Shilpi Swasthya Bima? – Ans. Ministry of Textiles

101) Department of Atomic Energy is under the administration of: – Ans. Prime Minister’s Office

102)  How many member states are there in the European Union? – Ans. 27

103) In India, who is the Chairman of the National Water Resources Council? – Ans. Prime Minister

104) The Economic and Social Council (ECOSOC) of United Nations, elected by 2/3rd majority of the General Assembly for a 3 year term, consists of: – Ans. 54 member states

105) The Second Five Year Plan emphasized on the establishment of: – Ans. Heavy Industries

106) The Security Council of UN consists of 5 permanent members and remaining 10 non permanent member elected by the Assembly for a term of: – Ans. 2 years

107) At present group of nations known as G-8 started first as G-7. Which one was not the original member? – Ans. Russia

108) It is anticipated that between 2001 and 2025, the number of senior citizens in the developing countries will be roughly: – Ans. Double

109) Which Bank is not handling the Senior Citizens Saving Scheme, 2004 in Himachal Pradesh? – Ans. HDFC Bank Ltd.

110) The newest state to emerge in the European map is: – Ans. Kosovo

111) In India’s Balance of Payments Account, out of Workers’ remittances from Abroad, IT service recipient, and inward Foreign Direct Investment & IT enabled services receipts which item would not fall under the category “Invisibles”? – Ans. Inward Foreign Direct Investment

112) An appreciation of the rupee against the currencies of India’s major trading partner: – Ans. Hurts exporters but helps producers of goods that compete with imports

113) If the Indian Government has a balanced budget in a given year in which it shows a Current Account Deficit in the balance of payments, it indicates that in that year: – Ans. Private savings are less than private investments

114) According to the Constitution of India, which taxes are imposed by the Union Government but are sharable with the states? – Ans. Income tax, Union Excise Duties, Custom Duties

115) Which state had the highest poverty rate in 2004-05? – Ans. Orissa

116) In the UNDP calculation of a country’s Human Development Index which variables are included? – Ans. Per Capita GDP, Adult Literacy Rate, Life Expectancy and Gross Enrolment Ratio

117) Out of Sugarcane, Wheat, Cotton and Bajra which one requires irrigation the most? – Ans. Sugarcane

118) In India, Consumer Price Indexes are calculated for which category of workers? – Ans. Agricultural Labour, Industrial Workers and Urban non-manual Employees

119) The largest source of funding of National Highways Development Project is: – Ans.  The Fuel Cess

120) The source of India’s Gross Domestic Savings, in order of largest to smallest source are: – Ans. Household sector, Private corporate sector, Public sector     



Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

2 comments:

  1. nice bolg and alot of gk keep it up with thanks

    ReplyDelete
  2. Thanks admin for sharing this post and solve papers with us, I must visit again this site,

    ReplyDelete

Popular Posts