Himachal Pradesh Administrative Services Prelims Quiz-7 (General Science)


1. Colour blindness is 

a) More common among men 
b) Very rare in women 
c) Very rare in men 
d) Found to the same extent in both the sexes


2. What happens when alcohol is taken in excess? 

a) It destroys the liver 
b) causes mental confusion 
c) It causes the heart to become weak 
d) All of the above

3. The water in an open pond remains cool even in hot summer because 

a) Of continuous evaporation of water 
b) Water radiates heat more rapidly than the atmosphere 
c) Water absorbs heat less rapidly than the atmosphere 
d) Water absorbs heat more rapidly than the atmosphere

4. The deficiency of which mineral causes goitre 

a) Sulphur 
b) Iodine 
c) Calcium 
d) Vitamin A

5. Consider the following statements: 

1. Before division a cell duplicates its chromatin materials 

2. At metaphase-I of meiosis phase, two homologous chromosomes, each with two chromatids come close to each other and form a pair 

Which of the above statements is/are correct? 

a) Only 1 
b) Only 2 
c) Both 1 and 2 
d) Neither 1 nor 2

6. When the rice is boiled, it expands because 

a) The starch gelatinises and swells 
b) The starch gets polymerized 
c) The grains absorb moisture and swell 
d) Sugars break down in the grains

7. Which of the following is the most common wheat disease in India?

a) Green ear 
b) Smut 
c) Loose smut 
d) Rust

8. Gypsum is added to the soil? 

a) To increase the alkalinity 
b) To decrease the acidity 
c) To decrease the alkalinity 
d) As an insecticide

9. Hybridization is useful in developing improved crops by 

a) Creating genetic variation by crossing to lines of dissimilar genotype 
b) Eliminating undesirable genes 
c) Producing favourable combination of gases 
d) By encouraging favorable genes and removing unfavourable ones

10. Which of the following is not correct about Bessemer converter? 

a) It is used manufacture steel from Pig Iron 
b) It is a pear shaped converter 
c) Chromatite ores were placed inside it 
d) Hot compressed air is passed into it

Answers: 1-a, 2-d, 3-c, 4-b, 5-c, 6-a, 7-d, 8-c, 9-a, 10-c.

Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts