HPAS Prelims Quiz-3 (Geography of India & World)


1. The given figure represents four river basins. Match the codes given in the map with that of list and select the correct answer:


2. Consider the following statement/s: 

1. The Himalayan Rives are formed by melting Snow and glaciers therefore, continually flow throughout the year. 

2. The Coastal Streams, especially on the west coast are short in length and have limited catchment areas. 

3. Godavari in the southern peninsular has the largest river basin. 

4. Subansiri is a principal tributary of river Krishna. 

Which of the above is/are correct? 

Code: 

a) 1 and 3 only 
b) 2, 3 and 4 only
c) 1 and 2 only 
d) 3 and 4 only

3. Consider the following pairs: Local Storm Characteristics 

1. Mango Shower Pre-monsoon shower in the Ganges Plains 

2. Loo Hot and dry winds in Coastal Plains 

3. Kalbaisakhi Thunderstorms in Bengal and Assam region 

Which of the above is/are correctly matched? 

a) 3 only 
b) 1 
and 3 only 
c) 2 and 3 only 
d) 1, 2 and 3

4. Which among the following is/are the possible reasons behind the Tamil Nadu coast being remaining dry during southwest monsoon season? 

1. The Tamil Nadu coast is situated parallel to the Bay of Bengal branch of southwest monsoon. 

2. The Tamil Nadu coast lies in the rain shadow area of the Arabian Sea branch of the southwest monsoon. 

Which of the above is/are correct? 

a) 1 only 
b) 2 only 
c) Both 1 and 2 
d) Neither 1 nor 2

5. Consider the following statement/s and choose the correct ones: 

1. Malwa Plateau is of triangular shape with Vindhyas at its base, Aravallis in the west and Bundelkhand in the east. 

2. Chhotanagpur Plateau is between Baghelkhand and Rajmahal hills. 

3. Telangana consists of Archaean gneisses. 

4. Bundelkhand is found between the Central highland and the Vindhayan scarpland 

Code: 

a) 1, 2, 3 and 4 
b) 2 and 4 only
c) 2, 3 and 4 only 
d) 1, 2 and 3 only

6. Which of the following statement/s is/are correct? 

1. Cotton loses weight during manufacturing process. 

2. Hydroelectricity favored the expansion of cotton textile industry. 

3. Cotton textile industry is concentrated only in Western and Southern India. 

Code: 

a) 1 and 2 only 
b) 1, 2 and 3 
c) 2 only 
d) 1 and 3 only

7. Consider the following statement/s and choose the incorrect ones: 

1. Chinook is a warm and dry west wind which occurs on the western side of the Rocky Mountains. 

2. Brickfielder is a hot and dry wind that blows in the desert of Western Australia, during the summer season. 

3. Harmattan is a dry and dusty West African trade wind blowing north from the Gulf of Guinea into the Sahara.

Code: 

a) 1, 2 and 3 
b) 1 and 2 only 
c) 2 and 3 only 
d) 1 and 3 only

8. There is a definite pattern for spatial distribution of deserts in the world. Consider the following statement/s: 

1. Sub-tropical hot deserts are located on the eastern side of the continents. 

2. Mid-latitude cold deserts are found in the interior of the continents. Which of the above is/are correct? 

Code: 

a) 1 only 
b) 2 only 
c) Both 1 and 2 
d) Neither 1 nor 2

9. Consider the following statement/s about the ‘Tundra’ biome and choose the correct ones 

1. It is the most continuous biome. 

2. As it is less diverse, it is the least fragile biome. 

3. This biome supports limited vegetation as it dies out in the extreme snow-weather of winter months. 

4. This biome is identified by the 100C isotherm of summer, which marks its beginning and the 00C marks its poleward limit. 

Code: 

a) 1, 3 and 4 only 
b) 1 and 4 only 
c) 2 and 3 only 
d) 1, 2 and 3 only

10. Which of the following statement/s is/are correct about Australia? 

1. Tasmania is separated from mainland by Torres strait whereas New Guinea by Bass strait. 

2. Central lowland area around Lake Eyre is an area of inland drainage.

3. Great Artesian Basin is found mostly in the states of Queensland and New South Wales. 

Code: 

a) 1, 2 and 3 
b) 1 and 2 only 
c) 2 and 3 only 
d) 1 and 3 only

Answers: 1-a, 2-c, 3-a, 4-c, 5-a, 6-c, 7-a, 8-b, 9-a, 10-c.

Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

1 comments:

Popular Posts