Solved Paper Himachal Pradesh Police Constable - 2016 (Series-C) Part-1


Passing out ceremony, Daroh

Note: अगर आपको किसी उत्तर के बारे में किसी भी प्रकार का संशय है तो कमेंट बॉक्स में ज़रूर लिखे। 

Directions (Q.No 1-2)

Find out incorrect part of sentence:

1. My father/deals/with garments/
    a                b            c                                 d (no error)

2. Knowledge of /at least two languages/ are required to pass 
         a                                b                                          c
the examination./

3. What will be past indefinite tense of "I play cricket":

A. I have been playing cricket
B. I played cricket.
C. I had played cricket.
D. I did not play cricket.

4. Choose the correctly spelt word:

A. Aluminium 
B. Alminium
C. Elminium
D. Alumenium

5. A person who has no money to pay his debt is called:

A. Poor
B. Pauper
C. Destitute
D. Insolvent 

6. The passing on of physical or mental characteristics from one generation to another is known as:

A. Heritage
B. Pedigree
C. Heredity
D. Legacy

Directions (Q.No 7 to 9):

Choose the correct meaning of the idiom from the four given options: A,B,C and D.

7. To die in harness:

A. to die young in accident
B. planned murder
C. to die while in service
D. to be taken by surprise

8. A cock and bull story:

A. Long story
B. Factual story
C. true story
D. A lie

9. To miss the bus:

A. to miss an opportunity
B. to miss the daily bus to work
C. to find fault with others
D. to argue without reason

Directions (Q.No 10 to 12)

Fill in the black with correct word: 

10. I have been living here...........2009.

A. from 
B. since
C. for 
D. between

11. She fell prey........malaria.

A. of
B. for
C. into 
D. to

12. Rohan is good........mathematics.

A. in
B. for
C. at
D. on

13. Choose the correctly spelt word:

A. Argument
B. Arguement
C. Argumant
D. Arguemant

14. Opposite of the word CONCUR is:

A. Disagree
B. Disappear
C. Discourge
D. Damage

15. A doctor who treats diseases of the eye is known as:

A. Radiologist
B. Ophthalmologist
C. Cardiologist
D. Dermatologist 

16. Which is not a synonym of DISASTER:

A. Misfortune
B. Calamity
C. Prosperity 
D. Mishap

17. शुद्ध संधि का चयन कीजिये :

आक्रीष्ट

उत्तर:  आकृष + त 

18. "प्रलय" का विलोम क्या है? 

उत्तर: सृष्टि

19. "मिलन का विलोम क्या है?"

उत्तर: विरह 

20. "अधजल गागरी छलकत जाये" मुहावरे/लोकोक्ति का अर्थ क्या है?

उत्तर: छोटे आदमी अधिक दिखावा करते है

21. समानार्थी शब्द का चयन कीजिये।
कैवल्य

उत्तर: निर्वाण 

22. "कुंजर" का पर्यावाची है ?

उत्तर: गज 

23. "बिल्ली के भागो छींका टूटा" का अर्थ है?

उत्तर: अचानक लाभ होना 

24. "सारी फसल" मे कौन सा वाक्यांश प्रयुक्त हुआ है?

उत्तर: परिमाणवाचक 

25. विलोम शब्द छाँटिए::

उत्कर्ष

उत्तर: अपकर्ष  

26. इनमे से भाववाचक संज्ञा कौन सी है?
उत्तर: मिठास 

27. "आहार" शब्द का विपरितार्थक शब्द है?

उत्तर: निराहार

28. शुद्ध वर्तनी का चयन कीजिये 

उत्तर: निरीक्षण


29. शुद्ध वर्तनी का चयन कीजिये 

परीक्षक

उत्तर: परी + इक्षक 

30. निम्नलिखित में से स्त्रीलिंग है ?

उत्तर: धनवती

31. वह का बहुवचन क्या है?

उत्तर: वे 

32. निम्नलिखित में से कौन सा शब्द बिजली का पर्यावाची नहीं है? 

उत्तर: ज्योत्सना 

33. राष्ट्रीय मतदाता दिवस प्रतिवर्ष.........को मनाया जाता है? 

उत्तर: 25 जनवरी

34. चन्द्र्ताल झील किस जिले में स्थित है?

उत्तर: लाहौल स्पीति 

35. "कंगड़ा वधू" एक चित्रकला कृति है ?

उत्तर: सरदार शोभा सिंह की 

36. धर्मगुरु दलाई लामा को इनमे से कौन सा पुरस्कार मिला है?

उत्तर: नोबल शांति पुरस्कार और मेगसेसे दोनों मिले है । 

इसलिए ये प्रशन ही गलत पूछा है । 

37. Social Networking Site "Facebook" का संस्थापक कौन है?

उत्तर: मार्क जूकरबर्ग

38. भारतीय उच्च अध्ययन संस्थान पूर्व में.......नाम से जाना जाता था?

उत्तर: वाइस रीगल लॉज 

39. खिलाड़ी जीव मिलखा सिंह किस खेल से जुड़े है ?

उत्तर: गोल्फ

40. कौल डैम परियोजना किस संगठन से संबन्धित है ?

उत्तर: NTPC

आगे पढ़ने के लिए यहाँ क्लिक करें 

Contributor in answer key making: Mr. Lavh Chauhan
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

17 comments:

  1. 39 question ..golf is wrong althics

    ReplyDelete
    Replies
    1. Golf is right answe, jeev milkha singh son of olympic runner milkha singh is a golf player

      Delete
  2. शुद्ध संधि का चयन कीजिये :

    आक्रीष्ट

    उत्तर: आकृष + ट
    Eska shi ans आकृष+ त hai

    ReplyDelete
  3. 36th answer is wrong ...magsese is right answer

    ReplyDelete
  4. question no 16 is wrong synonym of disaster is calamity not prosperity

    ReplyDelete
  5. I think q.no. 62 is wrong itself ....it shud b removed from evaluation....

    ReplyDelete
    Replies
    1. 62. यदि आज 24 जनवरी को दिन सोमवार है, तो 24 जनवरी 1995 को कौन सा दिन होगा?

      उत्तर: मंगलवार

      Delete
  6. I think pralay ka vilay hona chahiye

    ReplyDelete
  7. please upload pharmacist exam held on this sundy

    ReplyDelete
  8. Dear sir kindly provide me a paper of hrtc jto or works manager of mechanical i shall be thankful to you.
    Sangra1992@gmail.com

    ReplyDelete
  9. Thank you for providing this valuable information. Sir, can you provide the previous year question paper and also recommended the right books for the examination. As it is news that soon police constable 2016 posts are going to come. It would be great help for that.
    Thank you...

    ReplyDelete
  10. Really i thankful for this post, its very useful You can preparation for General Knowledge Questions and Answers and Reasoning Aptitude Questions and Answers for Various Exams

    ReplyDelete

Popular Posts