Himachal GK MCQs (Rivers) - 2


1. Satluj enters in Himachal Pradesh at:
A. Shipki (Kinnaur)
B. Shilla (Kinnaur)
C. Pooh (Kinnaur)
D. Taapri (Kinnaur)

2. Vipasha is the Sanskrit name of:
A. Beas 
B. Satluj
C. Ravi
D. Chenab

3. Which of the following is not a true statement?
A. Satluj originates from Mansarovar Lake (Tibet)
B. Beas originates from Vyas Kund near Rohtang
C. Ravi originates from Bara Bhangal in Kangra
D. Yamuna originates from Pooh (Kinnaur)

4. Vedic name of river Beas is:
A. Purushani
B. Arijikiya
C. Kalindi
D. Shatudri

5. Chamba is situated at the right bank of river...........
A. Beas
B. Chenab
C. Ravi
D. Yamuna

6. Vedic name of river Yamuna is:
A. Arijikiya
B. Kalindi
C. Askini
D. Purushani

7. River Ravi originates from:
A. Baralacha
B. Bara Bhangal
C. Shivalik
D. Manikaran

8. Paonta Sahib Gurudwara is situated on the bank of river.....
A. Satluj
B. Ravi
C. Beas
D. Yamuna

9. Which is the longest river of Himachal Pradesh?
A. Ravi
B. Satluj
C. Beas
D. Chenab

10. Which river stream flows through Kangra fort?
A. Parvati
B. Giri ganga
C. Chandra
D. Banganga

Answers: 1-a, 2-a, 3-d, 4-b, 5-c, 6-b, 7-b, 8-d, 9-b, 10-d.

Read more: Himachal GK MCQs (Rivers) - 3
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts