Himachal GK MCQs (Rivers) - 9


1. Beas-Satluj link canal starts from:
A. Sundernagar
B. Pandoh
C. Baggi
D. Dehar

2. River Satluj enters in district Bilaspur at:
A. Dudhon
B. Tirthan
C. Kasol
D. Ghumarwin

3. The biggest tributary of river Satluj is:
A. Gambhar
B. Sir
C. Ali
D. Sukar

4. River Satluj enter in district Mandi at the place called:
A. Mandi
B. Firnu
C. Dehar
D. Sundernagar

5.  From which village of Arki, the Ali stream a tributary of river Satluj originates?
A. Firnu
B. Mangu
C. Fera
D. Toba

6. In 1809 A.D., which river became the base of the treaty happened between Sikhs and English?
A. Satluj
B. Ravi
C. Beas
D. Sindu

7. Which of the following is not a tributary of  river Satluj?
A. Tainti
B. Kasang
C. Baspa
D. Spin

8. Which of the following is not a tributary of river Beas?
A. Solang
B. Mulgan
C. Sujan
D. Parvati

9. Neugal, Phojal, Malana, Sarvari, Kunah and Maan are the tributaries of:
A. Beas 
B. Satluj
C. Chenab
D. Ravi

10. Dehar, Chaki, Uhal, Suketi and Banganga are the tributaries of:
A. Satluj
B. Chenab
C. Ravi
D. Beas

Answers: 1-a, 2-c, 3-b, 4-b, 5-b, 6-a, 7-d, 8-b, 9-a, 10-d.

Read more: Himachal GK MCQs (Rivers) - 10
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts