Himachal GK MCQs (Castes and Tribes) - 1


1. What is the occupation of the “Ghiraths” of Kangra region?
A. Shepherds
B. Weavers
C. Farmers
D. Businessmen

2. The present “Gujjars” of Himachal Pradesh are the descendants of which of the following?
A. Aryans
B. Huns
C. Mughals
D. Gugga Pir

3. Which of the following tribe is not present in Himachal Pradesh?
A. Swangla
B. Khampa
C. Meena
D. Jad

4. Among various tribes of Himachal Pradesh which of the following tribe is most significant and important?
A. Gujjar
B. Khampa
C. Gaddi
D. Kinnaura

5. Which of the following caste/castes is/are declared backward?
A. Bhatt
B. Mehra
C. Hassi
D. All of the above

6. In his book “Kumar Sambhavam” Kalidas has described which of the following tribe of Himachal Pradesh?
A. Naga
B. Yaksha
C. Dasyu
D. Kinners

7. “Lavana” is an enterprising sub-caste of which region?
A. Sirmaur
B. Shimla
C. Solan
D. Kangra

8. According to their lifestyle, the Gaddi tribe of Himachal Pradesh comes under which of the following category?
A. Semi-nomadic
B. Semi-pastoral
C. Semi-agriculturists
D. All of the above

9. Which of the following is not a tribal region of Himachal Pradesh?
A. Solan
B. Kinnaur
C. Bharmour
D. Pangi

10. What is meaning of word “Kinner”?
A. Beautiful people
B. Demi-gods
C. People having face similar with horse head
D. People living on the Kinner Kailash Mountain

Answers: 1-c, 2-b, 3-c, 4-c, 5-d, 6-d, 7-d, 8-d, 9-a, 10-c.

Read more: MCQs (Castes & Tribes)-2
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

2 comments:

  1. Dear Sir
    Please give me a name of the book for the prepration of constable exam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kindly click the study material in the menu bar. There you will find recommended books for constable exam.

      Delete

Popular Posts