Himachal GK MCQs (Gurkhas)


1. Who led the Gurkha army which attacked many Hill States at the dawn of nineteenth century?
A. Amar Singh Thapa
B. Maharaja Mahendra
C. Rana Jung Bahadur
D. Arjun Singh Gurkha

2. Which ‘Treaty’ denotes the departure of Gurkhas and the arrival of British on the political scene of Hill States of Shimla?
A. Treaty of Sagauli
B. Treaty of Lahore
C. Treaty of Malaon
D. Treaty of Ramgarh

3. Which Gurkha commander defeated the ruler of Kangra ‘Sansar Chand’ near Hamirpur in 1805 A.D.?
A. Anirudh Thapa
B. Amar Singh Thapa
C. Hira Singh Thapa
D. Manoj Thapa

4. In which of the following place did Amar Singh Thapa defeated Sansar Chand in 1805 A.D.?
A. Jawalamukhi
B. Mahal Morian
C. Bilaspur
D. Luthiani

5. Which Raja of Bilaspur invited the Gurkhas to attack Kangra State in 1804 A.D.?
A. Udai Chand
B. Megh Chand
C. Prakash Chand
D. Mahan Chand

6. Till which of the following year did the Bilaspur State was occupied by the Gurkhas?
A. Till 1814 A.D.
B. Till 1817 A.D.
C. Till 1806 A.D.
D. Till 1820 A.D.

7. Which Gurkha commander/commanders attacked Kangra State in 1805 A.D.?
A. Amar Singh Thapa
B. Raj Bahadur Thapa
C. Ram Singh Thapa
D. All of the above

8. To oust Gurkhas from Kangra, Raja Sansar Chand had to take outside help. This crucial help from outside was provided by which of the following?
A. General Zorawar Singh
B. Raja Gulab Singh
C. Maharaja Ranjit Singh
D. General Hari Singh Nalwa

9. Which two parties signed the ‘Treaty of Sagauli’ in 1815 A.D.?
A. Gurkhas and Raja of Bushahar
B. British and Maharaja Ranjit Singh
C. Maharaja Ranjit Singh and Raja Sansar Chand
D. Gurkhas and British

10. The historical site of ‘Mahal Morian’, where the battle between Raja Sansar Chand and Gurkhas was fought is situated at which place?
A. Chamba
B. Shimla
C. Kangra
D. Hamirpur

11. Who was the Raja of Jaswan when Gurkhas attacked Kangra State in 1804 A.D.?
A. Bhil Pal
B. Umaid Chand
C. Sri Singh
D. Rup Chand

12. In which place did the Gurkha commander ‘Bhakti Thapa’ was killed in 1804 A.D.?
A. Ramgarh Fort
B. Mahal Morian
C. Sarakhpur Fort
D. Malaon Fort

Answers: 1-a, 2-a, 3-b, 4-b, 5-d, 6-a, 7-a, 8-c, 9-d, 10-d, 11-b, 12-d.

Read more: Himachal GK MCQs (British)
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts