Himachal GK MCQs (Sikhs) - 2


1. Who was appointed as the Governor of Punjab by Ahmed Shah Durrani in 1759 A.D.?
A. Ghamand Chand
B. Hamir Chand
C. Abay Chand
D. Guman Chand

2. In which year did the battle of ‘Bhangani Sahib’ was fought?
A. 1686 AD
B. 1786 AD
C. 1586 AD
D.1886 AD

3. Guru Gobind Singh visited the State of Sirmaur during the regime of which Raja?
A. Medni Prakash
B. Budh Prakash
C. Karam Prakash
D. Subhansh Prakash

4. In which year did the “Treaty of Jawalamukhi” was signed between Raja Sansar Chand and Maharaja Ranjit Singh?
A. 1806 AD
B. 1807 AD
C. 1808 AD
D. 1809 AD

5. From 1846 A.D. to 1876 A.D. ‘Guler State’ was part of which Empire?
A. Kangra
B. Chamba
C. Sikhs (Punjab)
D. Jammu

6. In which year did Maharaja Ranjit Singh occupied the State of ‘Datarpur’?
A. 1809 AD
B. 1812 AD
C. 1818 AD
D. 1821 AD

7. In which year did Maharaja Ranjit Singh occupied the State of ‘Jaswan’?
A. 1809 A.D.
B. 1812 A.D.
C. 1814 A.D.
D. 1818 A.D.

8. To whom Maharaja Ranjit Singh gifted the Jagir of “Rajgir” in 1828 A.D.?
A. Sansar Chand
B. Hira Chand
C. Fateh Chand
D. Anirudh Chand

9. To whom Maharaja Ranjit Singh gave the Jagir of “Nadaun” in 1830 AD?
A. Narendra Chand
B. Kalyan Chand
C. Jodhbir Chand
D. Fateh Chand

10. Who was the Raja of Kullu State when it was visited by Guru Gobind Singh?
A. Ram Singh
B. Bahadur Singh
C. Raj Singh
D. Sidh Singh

11. Who was the Raja of Mandi State when it was visited by Guru Gobind Singh?
A. Sidh Sen
B. Vir Sen
C. Garud Sen
D. Hamir Sen

12. Who lead the Sikh attack on Mandi State in 1840 A.D.?
A. General Nihal Singh
B. General Bantura
C. General Hukum Singh
D. General Baldev

13. In which year did the “Kamalgarh Fort” of Mandi was captured by the Sikh army?
A. 1860 A.D.
B. 1850 A.D.
C. 1840 A.D.
D. 1830 A.D.

Answers: 1-a, 2-a, 3-a, 4-d, 5-c, 6-c, 7-c, 8-c, 9-c, 10-c, 11-a, 12-b, 13-c.

Read more: Himachal GK MCQs (Gurkhas)
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts