MCQs Himachal GK (Mughal Dynasty) - 2


1. In which of the following city did Jahangir constructed a mosque inside the fort of that city?
A. Hamirpur
B. Nagarkot
C. Mandi
D. Una

2. After the fall of Mughal Empire and the increasing dominance of Afghans in Punjab at 1752 AD, which ruler established his authority over the Hill states?
A. Jai Singh Kanhaiya
B. Ahmed Shah Durrani
C. Amar Singh Thapa
D. Guru Govind Singh

3. In which year did Shah Jahan appointed Raja Jagat Singh Pathania as the “Faujdar” (Military commander) of Kangra?
A. 1740 A.D.
B. 1610 AD
C. 1601 AD
D. 1640 AD

4. Which ruler of Bilaspur State was contemporary of Akbar?
A. Gokal Chand
B. Megh Chand
C. Gyan Chand
D. Pahad Chand

5. Which ruler of Chamba State was contemporary of Akbar?
A. Vijay Verman
B. Pratap Singh Verman
C. Umaid Singh
D. Prithvi Singh

6. From which Mughal Emperor did the Raja of Chamba obtained the idol of his family deity “Raghuvir”?
A. Aurangzeb
B. Jahangir
C. Shah Jahan
D. Akbar

7. Whom did Akbar made the “Jagirdar” of Kangra in 1572?
A. Vidhi Chand
B. Birbal
C. Rup Chand
D. Todar Mal

8. Which Raja of Kangra created the “Confederation of Hill States” to revolt against Akbar?
A. Rup Chand
B. Trilok Chand
C. Bhim Chand
D. Vidhi Chand

9. Trilok Chand and Hari Chand were the contemporaries of which Mughal emperor?
A. Akbar
B. Jahangir
C. Shah Jahan
D. Babar

10. Which ruler of Kangra was contemporary of Jahangir?
A. Vidhi Chand
B. Rup Chand
C. Bal Bhadra
D. Chandrabhan

Answers: 1-b, 2-b, 3-d, 4-c, 5-b, 6-c, 7-b, 8-d, 9-b, 10-c.

Read more: MCQs (Mughal Dynasty)-3
Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts