Himachal Pradesh Administrative Services Prelims Quiz-9 (General Science)


1. Heart patients should avoid taking excess of 

a) Proteins 
b) Fats 
c) Vitamins 
d) Carbohydrates

2. Consider the following statements: 

1. The cells in these tissue vary in their shape 
2. They protect the underlying cells from drying, injury etc 
3. They help in absorption of water and other nutrients 
4. Transverse alternate light and dark bonds or striations can be seen 

Which of the above characteristics is/are not the characteristics of Epithelial Tissue? 

a) 1 and 4 
b) Only 4 
c) 2 and 3 
d) Only 3

3. What is Parturition? 

a) A process of Carbon cycle 
b) A process of Krebs cycle 
c) Child Birth 
d) NOTA

4. Consider the following statements: 

1. The length of a pendulum is the length of the thread plus the radius of the bob 
2. The time period of a simple pendulum is directly proportional to its frequency 

Which of the above statements is/are correct? 

a) Only 1 
b) Only 2
c) Both 1 and 2 
d) Neither 1 nor 2

5. Permanent hardness of water cannot be removed by 

a) Boiling 
b) Adding washing soda 
c) Filtration 
d) Ion exchange process

6. When iron rusts, the weight 

a) Increases 
b) Decreases 
c) Remains the same 
d) First increases then decreases

7. Consider the following statements: 

1. The exhaled air has less percentage of carbon dioxide compared to inhaled air 
2. Excretion is a process of removal of waste materials from the body 

Which of the above statements is/are correct? 

a) Only 1 
b) Only 2 
c) Both 1 and 2 
d) Neither 1 nor 2

8. Which of the following is a digestive enzyme? 

1. Aminopeptidase 
2. Steapsin 
3. Streptococus 

Select the correct answer from the codes given below: 

a) Only 1 
b) 1 and 2 
c) 2 and 3 
d) All the above

9. Which of the following is not used to purify water? 

a) Porcelain candles 
b) Ultraviolet radiation 
c) Potassium permanganate 
d) Crystal of milk magnesia

10. If the temperature of a body is 300C, then on Kelvin scale it will be 

a) 300 K 
b) 303 K 
c) 313 K 
d) 330 K

Answers: 1-b, 2-b, 3-c, 4-a, 5-c, 6-a, 7-b, 8-b, 9-a, 10-b.

Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts