Himachal Pradesh Administrative Services Prelims Quiz-8 (General Science)


1. The Vitamin which deficiency causes antisterility 

a) Vitamin A 
b) Vitamin B 
c) Vitamin E 
d) Vitamin D

2. When a man circles round the earth in a satellite, then 

a) His mass becomes zero but weight remains constant 
b) Mass remains constant but weight becomes zero 
c) Both mass and weight remain constant 
d) Both mass and weight remain zero

3. Blood is responsible for the transportation of 

1. Nutrients 
2. Respiratory gases 
3. Waste products 
4. Hormones 
5. Enzymes 
6. Ions 

Select the correct answer from the codes given below: 

a) 2 and 3 
b) 1, 2 and 3 
c) 1, 2, 3, 4 and 5 
d) 1, 2, 3, 4, 5 and 6

4. Milk fever in cows occurs due to the lack of 

a) Phosphates 
b) Calcium 
c) Iron 
d) Iodine

5. Consider the following statements: 

1. Cell is basic unit of life 
2. Virus is prokaryotic cell

Find the correct statements: 

a) 1 only 
b) 2 only 
c) Both 1 and 2 
d) Neither 1 nor 2

6. Consider the following statements: 

1. From left ventricle, deoxygenated blood flows to the lungs through pulmonary artery 
2. During atrium contact left atrium pours deoxygenated blood into left ventricle 

Which is not correct? 

a) Only 1 
b) Only 2 
c) Both 1 and 2 
d) Neither 1 nor 2

7. After how many days rash appears on the body after the attack of Measles? 

a) One day 
b) Two-Three days 
c) Six days 
d) One week

8. Neil Armstrong was the first person to reach on the moon. While walking on the moon 

a) His mass remained the same but weight increased 
b) His mass remained the same but weight decreased 
c) His mass as well as weight decreased 
d) His mass increased but weight remained the same

9. Consider the following statements (about the characteristics of tissues): 

1. To store the assimilate food
2. To provide mechanical strength 3. To store waste products such as tannin, gum etc 

The tissues which contains the above characteristics are known as: 

a) Parenchyma 
b) Collenchyma 
c) Sclerenchyma 
d) All the above

10. The function of the liver is to 

a) Promote digestion of food 
b) Promote respiration 
c) Store glucose as glycogen 
d) None of these

Answers: 1-c, 2-b, 3-d, 4-b. 5-a, 6-d, 7-b, 8-b, 9-d 10-c.


Share on Google Plus

Author: Karun Bharmoria

    Blogger Comment

1 comments:

  1. Pls check and of mcq no 6 of general science part 8 , the option 1is also wrong

    ReplyDelete

Popular Posts